"Το έξυπνο Σχολείο"

Print
Category: project Β΄ Τάξης 2015-16
Published Date Written by Super User

Αρθρογραφούν:  Ιωάννα Χατζοπούλου,  Σταυρίνα Μπάρκα, Χασάλλα Κλαούντια

Ένα σχολείο διαφορετικό από όλα τα άλλα ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Πρόκειται για το «σχολείο του μέλλοντος» ή "ΈΞΥΠΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" που δημιουργήθηκε εξολοκλήρου από τη Microsoft.

Στο πρωτοποριακό αυτό σχολείο όλα είναι διαφορετικά και απολύτως εναρμονισμένα με τη σύγχρονη υψηλή τεχνολογία. Στεγάζεται σε ένα μοντέρνο λευκό κτήριο, που ξεχωρίζει ανάμεσα στα φτωχικά σπίτια μιας εργατικής συνοικίας στη δυτική Φιλαδέλφεια και διαθέτει κάθε είδους ευκολία για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

 

 

Στο «σχολείο του μέλλοντος» δεν υπάρχουν μαυροπίνακες αλλά διαδραστικοί «έξυπνοι πίνακες», με τους οποίους οι δάσκαλοι, που αποκαλούνται «εκπαιδευτές», μπορούν να κάνουν ζουμ πάνω σε αυτά που έχουν γράψει, αλλά ακόμη και να συνδεθούν με το Ιντερνετ.

Οι μαθητές, ή αλλιώς «μαθητευόμενοι», δεν κυκλοφορούν με βιβλία ανά χείρας. Ο καθένας κουβαλάει το δικό του laptop, το οποίο περιέχει λογισμικό που αξιολογεί πόσο γρήγορα μαθαίνουν το μάθημα. Ομως και η διδασκαλία των μαθημάτων δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με την ενσωμάτωση επίκαιρων γεγονότων σε αυτά. Έτσι, σε μια θεματική ενότητα εξετάζεται το εάν η Φιλαδέλφεια είναι ασφαλής από την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών όπου παράλληλα οι μαθητές διδάσκονται γεωγραφία, επιστήμη και ιστορία.

Επιπλέον, οι μαθητές έχουν μαγνητικές κάρτες που πιστοποιούν ότι παρακολούθησαν το μάθημα, αντικαθιστώντας το κλασικό απουσιολόγιο, αλλά και τα κλειδιά των προσωπικών τους ντουλαπιών.

Οι αλλαγές δε σταματούν εδώ. Ακόμη και το σχολικό ωράριο έχει προσαρμοστεί στο εργασιακό ωράριο με αποτέλεσμα οι μαθητές του σχολείου αυτού να προσέρχονται στην τάξη στις 9:15 π.μ. για να φύγουν στις 4:19 μ.μ. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, οι έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές αποδίδουν καλύτερα όταν ξεκινούν αργότερα τη μέρα τους.

Μέχρι στιγμής, περίπου 170 έφηβοι έχουν επιλεγεί με κλήρωση για να αποτελέσουν την πρώτη «φουρνιά» του σχολείου της Microsoft, ενώ προγραμματίζεται να εγγραφούν σε αυτό έως και 750 παιδιά.

Στην πλειοψηφία τους, οι μαθητές του σχολείου είναι Αφροαμερικάνοι και προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. «Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε κάτι το νέο», λέει η 14χρονη Σαμπρία Τζόνσον, και προσθέτει: «Εμείς, τα παιδιά των προαστίων, δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες».

Οι νέοι και μελλοντικοί μαθητές του σχολείου δε θα μελετούν σε κάποια από τις συνηθισμένες βιβλιοθήκες, αλλά σε ένα «διαδραστικό κέντρο εκπαίδευσης», όπου όλες οι πληροφορίες βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή, ενώ, χάρη στα ειδικά μαθήματα της Microsoft, θα αποκτούν στρατηγικά και οργανωτικά προσόντα, στα πρότυπα της εταιρείας.

Τεχνολογίες που υποστηρίζουν ένα έξυπνο περιβάλλον:

α)Εντοπισμός θέσης

β)Αναγνώριση ταυτότητας μέσω ραδιοσυχνοτήτων(PRFID)

γ)Αναγνώριση προσώπου

δ)Αναγνώριση συναισθημάτων

ε) Αναγνώριση χειρονομιών

ζ)Αναγνώριση ομιλίας 

Τεχνολογία:

Η περιρρέουσα νοημοσύνη περιγράφει ένα περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν ως υποδομή διάφορες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και εξειδικευμένες διεπαφές, μέσα από τις οποίες οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εφαρμογές και υπηρεσίες χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία. Συνεπώς, οι υπολογιστές, αν και εμφανίζονται ως σύνολο και όχι ως ορατά τοπικά χωριστά αντικείμενα, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της πραγματικότητας. Αντικείμενα της καθημερινής μας ζωής, σε συνδυασμό με πληροφορίες της τεχνολογίας, γίνονται υβριδικά αντικείμενα, αντικείμενα δηλαδή με σκέψη, ή αλλιώς έξυπνες συσκευές “smartdevices” (Gershenfeld 1999). Συνεπώς, ο πραγματικός κόσμος είναι μια διεπαφή, ικανή να γίνει αρωγός των καθημερινών ασχολιών και των επαγγελματικών καθηκόντων (Remagninoetal. 2005). Πρέπει δηλαδή οι υπολογιστές και οι φορητές συσκευές να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα των κατόχων τους και να μην πιέζουν τους χρήστες σε έναν κόσμο υπολογιστών. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι η περιρρέουσα νοημοσύνη χρησιμοποιείται στην υποστήριξη των ανθρώπων, παρέχοντας τους πληροφορίες και την καθοδήγηση όπου και όποτε την χρειαστούν (Weberetal. 2005)

Έξυπνες τάξεις:

 Οι έξυπνες αίθουσες είναι διευρυμένες τάξεις τεχνολογίας που καλλιεργούν ευκαιρίες για διδασκαλία και μάθηση,ενσωματώνοντας την τεχνολογία μάθησης,τέτοια όπως υπολογιστές,εξειδικευμένα λογισμικά,ανταπόκριση ακροατηρίου στην τεχνολογία,βοηθητικές συσκευές ακουστικού,δίκτυα και οπτικο/ακουστικές δυνατότητες.Αυτές οι αίθουσες είναι διαθέσιμες για ενότητες μαθημάτων και απαιτούν μια επιφύλαξη πριν από τη χρήση.

Οι ΝUIT Ακαδημαικές και Τεχνολογίες έρευνας,παρέχουν υπηρεσίες για πάνω από 100 έξυπνες αίθουσες διδασκαλίας κατ' ευθείαν ελεγχόμενες από το Γραφείο εγγραφών στον Πανεπιστημονιακό χώρο του Evanston και αρκετές έξυπνες αίθουσες διδασκαλίας που είναι δεσμευμένες δια συμβολαίου από ειδικό Πανεπιστήμιο και τμήματα από τον Πανεπιστημιακό χώρο στο Σικάγο. Οι υπηρεσίες για έξυπνες αίθουσες διδασκαλίας συμπεριλαμβάνουν εξάσκηση χρήστη και προσανατολισμό, σύστημα ελέγχου απροσεξίας του υπολογιστή και της αίθουσας και διατήρησης και τέλος άμεση βοήθεια του χρήστη.

Όλες οι έξυπνες αίθουσες υποστηρίζουν την προβολή βίντεο από ένα λάπτοπ και μερικές αίθουσες περιέχουν εσωτερικούς υπολογιστές. Τα δωμάτια σεμιναρίων της βιβλιοθήκης υποστηρίζονται μέσω της χρήσης φορητών προβολέων και οθόνες τα οποία είναι μόνο διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη από το γραφείο πληροφοριών της Βουλής των κοινοτήτων.Όλες οι άλλες αίθουσες έχουν σταθερά εγκατεστημένο εξοπλισμό.Οι κατάλογοι των τοποθεσιών των αιθουσών του Evanston και οι τοποθεσίες των αιθουσών του Σικάγο, συμπεριλαμβάνουν έναν οδηγό χρήστη κατάλογο εξοπλισμού και υποστηριζόμενο λογισμικό γικα κάθε αίθουσα διδασκαλίας.

             Στοιχεία έξυπνης αίθουσας:

       Γενικά,οι έξυπνες αίθουσες είναι εξοπλισμένες με τα ακόλουθα:

  • Προσαρτημένος προβολέας LCD στο ταβάνι  και οθόνη προβολής
    • Συνδεσιμότητα λάπτοπ και για για Macintosh &PC λάπτοπ
    • DVD
    • Σύστημα ήχου
    • Σύστημα ελέγχου οθόνης αφής
    • Τηλέφωνο
    •  Είσοδο AUX βίντεο

    Μερικές αίθουσες διδασκαλίας έχουν επιπλέον παροχές,οι οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

    • Εσωτερικό DUAL-OS computer με Mac OS X & Windows Vista RWw/DVD-\(πάνω από 30 λογισμικούς τίτλους διαθέσιμους)
    • Dual-OS Mac μεWindows Vista
    • Μικρόφωνο(ασύρματο να κρατιέται με το χέρι )
    • Κάμερα εγγραφών
    • Στερεοφωνικό ήχου
    •  Προέκταση καλωδίου USB για flash drives

    Τα συστήματα προβολής βιβλιοθήκης είναι εξοπλισμένα με τα ακόλουθα και μόνο διαθέσιμα στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου(τα συστήματα μπορούν να ελέγχονται από το γραφείο πληροφοριών της Βουλής των κοινοτήτων):

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΩΣ 29-3-2019
ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ!

Μετρητής επισκεπτών

759238
Σήμερα
Χθές
Αυτή την εβδομάδα
Περασμένη εβδομάδα
Αυτό το μήνα
Περασμένος μήνας
Συνολικά
545
165
1645
756354
6661
7322
759238

Your IP: 10.2.5.13
Server Time: 2024-09-29 05:32:53
Sunday the 29th. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ - Υπεύθυνος ιστοσελίδας: Γκικόπουλος Σπυρίδων ΠΕ04